Rekordot döntött az integritásfelmérésben résztvevők száma

Minden eddiginél több, mintegy 2100 költségvetési szervezet töltötte ki a közszféra korrupciós veszélyeztetettségét, kockázatait mérő ötödik, idei integritásfelmérést – közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ).
A közlemény szerint a július 10-ei határidőig több mint 2100 szervezet regisztrált kitöltőként az ÁSZ informatikai rendszerében. Ez mintegy ötszázzal több, mint az eddigi legnagyobb részvételű 2014. évi integritásfelmérésnél, amelyet 1584 szervezet töltött ki.

A kitöltött elektronikus kérdőívek bekerülnek egy adatfeldolgozó és térképes informatikai rendszerbe, amely kiszámolja az adott szervezet korrupciós veszélyeztetettségére és a velük szembeni kontrollok szintjére vonatkozó indexeket. A felmérési adatok alapján az ÁSZ összefoglaló tanulmányt és a korábbi évekhez hasonlóan intézménycsoporti elemzéseket is készít, ezzel is segítve az intézmények korrupció elleni munkáját.  Az önkéntes felmérésben tapasztalt aktivitás azt mutatja, hogy a költségvetési szervek fontosnak tartják a korrupciós veszélyekkel szembeni ellenálló-képesség javítását – jegyezték meg.

Az ÁSZ egész magyar költségvetési szférára kiterjedő integritás-felmérésének célja a közszféra intézményei korrupciós kockázatának és a kockázatokkal szembeni védettségének feltérképezése, továbbá a közintézmények szervezeti integritásának megerősítése. Az önkéntes felméréshez minden költségvetési szerv csatlakozhatott. Az ÁSZ korrupcióellenes tevékenységét július 6-án az országgyűlés is megerősítette a 2014. évi ÁSZ-beszámoló elfogadásáról hozott határozatában – tették hozzá.

Már ötödször mérnek

Ötödik alkalommal folytatja le a közszféra korrupciós kockázatait feltérképező Integritás felmérését az Állami Számvevőszék. A felmérés keretében az ÁSZ 6900 szervnek küldött ki felkérő levelet, de 2015. június 26-ig minden költségvetési szervnek lehetősége volt csatlakozásra és az elektronikus kérdőív kitöltésére. A 2015-ös felmérés indításával egy időben a kormány határozatban rögzítette, hogy az államigazgatási szerveknél fel kell térképezni azokat a munkaköröket, amelyeket a korrupciós kockázatok fokozottan érintenek. Az ÁSZ ellenőrzési tapasztalatai azt mutatják, hogy meg kell erősíteni a korrupció megelőzését szolgáló kontrollokat, és naprakészen kell tartani a belső szabályzatokat.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az Integritás projektjének köszönhetően évről-évre jobban láthatóvá válnak a közintézmények korrupció szempontjából veszélyeztetett területei, illetve az azzal szembeni ellenálló képességük színvonala, az intézmények vezetői pedig visszajelzést kapnak a szerveztük korrupciós védettségükről.

Az ÁSZ Integritás felmérésében való részvétel hozzásegíti az egyes intézményeket és a vezetőiket saját szervezeti integritásuk erősítéséhez: tudatosulnak a korrupcióval veszélyeztetett területek, és nyilvánvalóvá válik, hogy milyen kontrollok kiépítésére, illetve eredményesebb működtetésére van szükség az adott szervezet integritásának érzékelhető javulása érdekében. Az integritás-szemlélet megvalósulását az ÁSZ ellenőrzései során is értékeli.

A Nemzeti Korrupcióellenes Programról szóló, most elfogadott kormányhatározatban szerepel az is, hogy a közszféra intézményeinél népszerűsíteni kell a csatlakozást az Állami Számvevőszék integritás felméréséhez, továbbá a kormány szorgalmazza a felmérés kiterjesztését a többségi állami tulajdonban lévő gazdasági társaságokra. Az Integritás felmérések megvalósításával az ÁSZ a közvélemény és a közszféra számára a feddhetetlenségen alapuló általános gondolkodási-működési mód térnyerését támogatja. A felmérésnek keretet biztosító Integritás projekt az elmúlt évek során nemzetközi szinten is nagy érdeklődést váltott ki.

Munkatársunktól/MTI

http://integritas.asz.hu/

A korábbi integritásfelmérések eredményeit tükröző keresővel ellátott térkép itt található: http://tiiirweb.asz.hu/EForte50/modules/common/pages/Container.aspx?fm=TiiiR_RSZF&am=Main&c=Intezmeny&MapMode=1

 

Madarász Csaba

A nemzetközi jó példák és gyakorlatok kincsestárát nyitja ki. Felelőssége az állampolgári mozgósítás.
Digitális demokrácia, állampolgári részvétel szakértő. Tréner, tanácsadó.