Nyilvános felkérés

Kedves Civil Barátunk!
Az eDemokrácia Műhely legújabb kutatása szerint az önkormányzatok mindössze 17 százalékát teljesítik a jogszabályok által előírt közzétételi kötelezettségeiknek, és az adatok több mint nyolcvan százaléka nincs fent a világhálón.
Feltehetőleg ez az Önök településén sincs másképp. (A csatolt táblázat alapján ezt le is ellenőrizhetik.)
Ahhoz, hogy ez a helyzet javuljon, a TI közreműködéseteket szeretnénk kérni!
Az Üvegfalu-projekt keretében megalapítottuk a Százszázalékos Önkormányzatok Klubját. A csatlakozó önkormányzatoknak segítünk, hogy teljesítsék közzétételi kötelezettségeiket.
Most arra kérünk Benneteket, hogy hívjátok fel erre a lehetőségre az önkormányzatotok  figyelmét, és küldjétek el településetek polgármesterének, jegyzőjének, esetleg valamely települési képviselőjének a mellékelt levelet!
Mivel ez számunkra a pályázati beszámolónk részét is képezi (projektünk a Norvég Civil Alap támogatásával jöhetett létre), arra kérjük Önöket, hogy a levélbe tegyenek be minket is másolatként (edemokracia@gmail.com), vagy legyenek kedvesek visszajelezni, hogy hova és mikor küldték el a levelet!
Kérjük, nézzétek meg 1 perces rövid videónkat is a Százszázalékos Önkormányzatok Klubjáról:
Hiszünk benne, hogy a demokrácia alapja a nyilvánosság, az átláthatatlan működés viszont a korrupció melegágya lehet, ami ellen mindannyiunk felelőssége tenni.
Együttműködésüket előre is megköszönve, üdvözlettel:
L. László János
elnök
eDemokrácia Műhely Egyesület

Tisztelt Polgármester Asszony/Úr!
A magyar önkormányzatok számára különböző jogszabályok, köztük elsősorban az információszabadság törvény mintegy 250 közérdekű adat internetes közzétételét teszi kötelezővé.

Több felmérés szerint ezt a hazai önkormányzatok csak részben teljesítik. Indult egy civil mozgalom, a Százszázalékos Önkormányzatok Klubja néven, amely arra szeretné felkérni a településeket, hogy önként és száz százalékig teljesítsék a számukra törvényileg előírt kötelezettségeket.

A kezdeményezők egy listát is mellékeltek, ahol minden önkormányzat leellenőrizheti, hogy mennyit teljesít jelenleg a kötelező közzétételi listából.

Magam, illetve civil szervezetünk nevében Önön keresztül szeretnénk felkérni településünket, hogy a mi önkormányzatunk is csatlakozzon ehhez a kezdeményezéshez. 

Levelemhez mellékeltem a Százszázalékos Önkormányzatok Klubjának felhívását, illetve azt a listát, amely alapján ellenőrizhetik, hogyan teljesít a mi önkormányzatunk. Itt pedig egy egy perces filmben megnézhető a kezdeményezés lényege: https://www.youtube.com/watch?v=3CYDDQIbTAw
Köszönettel és tisztelettel: XY

Madarász Csaba

A nemzetközi jó példák és gyakorlatok kincsestárát nyitja ki. Felelőssége az állampolgári mozgósítás.
Digitális demokrácia, állampolgári részvétel szakértő. Tréner, tanácsadó.