Hullámok a tréningünk nyomán Pécsett

A pécsi állampolgári tréningünk után néhány hónappal kaptuk a hírt  amit egyben okulásul mindenkinek közzéteszünk.

A Város Mindenkié Pécsi aktivistáinak beszámolója

https://www.facebook.com/AVMPecs/?fref=nf

“Pécs város önkormányzati bérlakás állománya illetve a Schlauch Imre bontási program kapcsán közérdekű adatigényléssel fordultunk a Pécs Holding Városi Vagyonkezelő Zrt-hez még a múlt év végén. A két körben feltett kérdéseinkre válaszként azt kaptuk, hogy az adatkérés költsége összesen mintegy 15 ezer forint lesz, mely mindkét esetben 2 munkavállaló 2 órai bérét és járulékait jelenti. A kérdéseink olyan adatokra vonatkoztak (önkormányzati bérlakások, közülük üresen álló bérlakások száma, bontásra kijelölt ingatlanok listája stb.) mely egy jól használható pontos adatbázist feltételezve érthetetlenné tette számunkra az elszámoltatni kívánt “munkaköltséget”.
Mivel az adatokra a munkánkhoz feltétlenül szükség van, a panasztétel pedig beláthatatlan idővel tolná ki az adatokhoz jutást, úgy döntöttünk, önkormányzati képviselő segítségét kérjük.
Így jutott az ügy abba a szakaszba, hogy a január 28-i közgyűlésen Keresztes László Lóránt képviselő, a mi példánkat felhozva, kérdést intézett a polgármesterhez az átláthatóság és a közérdekű adatok hozzáférhetőségét illetően. Páva Zsolt felkérte a jegyzőt, hogy nézze át az önkormányzati cégeknél előírt tájékoztatási kötelezettségeket és nyitottnak mutatkozott egy egyeztetésre az önkormányzat működésének átláthatóságával kapcsolatban. Reméljük, sikerül az álomba szenderült önkormányzatot felrázni és a jövőben nem állítnak ilyen meghökkentő akadályokat a közérdekű adatokhoz való hozzáférés elé.
Az elvileg számunkra már összekészített adatokat Keresztes László Lóránt, mint költségmentességet élvező önkormányzati képviselő kikérte a számunkra, azóta is várjuk… Neki viszont ezúton is megköszönjük a képviselői munkát!
Kérdéssoraink és a PHVV Zrt-vel folytatott levelezés a kimittud.org oldalán megtekinthetőek:
http://kimittud.atlatszo.hu/request/onkormanyzati_berlakasallomany
http://kimittud.atlatszo.hu/request/schlauch_program

http://pecsistop.hu/regio/penzert-adna-kozerdeku-adatokat-a-pecs-holding-megint/1397504/

Madarász Csaba

A nemzetközi jó példák és gyakorlatok kincsestárát nyitja ki. Felelőssége az állampolgári mozgósítás.
Digitális demokrácia, állampolgári részvétel szakértő. Tréner, tanácsadó.