Civilek tiltakoznak az infótörvény módosítása ellen

Négy civil szervezet tiltakozik az információszabadságról szóló törvény módosítása ellen, szerintük a közérdekű adatigénylés “fizetőssé tételével” az adatkezelők leküzdhetetlen akadályt gördíthetnek a közérdekű adatok megismerésének útjába.

 

 A Transparency International Magyarország, a K-Monitor, az Átlátszó.hu és az Energiaklub által jegyzett közleményt hétfőn juttatták el az MTI-hez. A szervezetek levélben fordultak Trócsányi László igazságügyi miniszterhez, Péterfalvi Attilához, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökéhez és a parlamenti képviselőkhöz, hogy megakadályozzák a közérdekű adatok megismerhetőségének “újabb korlátozását”.

Ismertetésük szerint a törvénymódosítással a kormány lehetővé tenné, hogy a közérdekű adatokat kezelő szervek az adatigénylőkkel fizettessék meg az adatigénylés teljesítésével összefüggő munkaerő-ráfordítás költségét. Erre akkor lenne lehetőség, ha az adatigénylés teljesítése a közérdekű adatot kezelő szerv alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével jár.
A közleményben úgy értékelték: ezen határozatlan tartalmú korlátozó rendelkezések önkényes alkalmazásával az adatkezelők leküzdhetetlen akadályt gördíthetnének a közérdekű adatok megismerésének útjába. Ezáltal a javaslat az információszabadság ombudsmani védelmének felszámolását és a számlaszintű adatigénylés bevezetését követően újabb súlyos csapást mérne a közérdekű adatok hozzáférhetőségére – tették hozzá.

(MTI)

 

Kérje Ön is a törvény módosítását az alábbi linken:

http://infoszab.writeinpublic.com/hu/

Madarász Csaba

A nemzetközi jó példák és gyakorlatok kincsestárát nyitja ki. Felelőssége az állampolgári mozgósítás.
Digitális demokrácia, állampolgári részvétel szakértő. Tréner, tanácsadó.