Az átlátható falu – tanulmány

“Alig néhány évvel ezelőtt Pázmánd leginkább a botrányok, a politikai feszültségek miatt szerepelt a hírekben. Mostanság ezek a negatív hírek háttérbe szorultak, és egyre több az olyan híradás, amely a település sikereiről, eredményeiről számol be. Ez alapján akár azt is mondhatnánk, hogy a település mintafaluvá vált, és a korábbi széthúzást az összefogás váltotta fel.

A települési viszonyokat mélyebben vizsgálva azonban nem minden fekete és fehér. Az újítások csak akkor maradhatnak fenn, ha azokat a település lakói hasznosnak és fenntartandónak ítélik. Az új szabályok csak akkor lehetnek életképesek, ha azokat a helyi közösség elfogadja, és a közösség erejével azokra is rákényszeríti, akik nincsenek meggyőződve hasznosságukról.

Mindenesetre az biztos, hogy a helyi közélet befogadó intézményrendszerei vitákat generálnak, és az új szabályok e vitákon keresztül nyerik el végső formájukat. Ha a helyi közösség megragadja a lehetőséget, hogy a technikai eszközeinek segítségével és az átláthatóság szélesebb körű megteremtésével a tényeken alapuló vitát folytasson, ez a szemléletbeli változás mindenképpen pozitív irányban hat a helyi közösségek életére. Megítélésünk szerint hosszabb távon ez vezethet el a helyi demokrácia kiteljesedéséhez, a helyi közszolgáltatások minőségének folyamatos javításához.”

A tanulmány letöltése: Az átlátható falu

A tanulmányt dr. Klotz Péter, antikorrupciós szakértő készítette és az NKE Államtudományi Intézet jóváhagyásával tesszük közzé.

Madarász Csaba

A nemzetközi jó példák és gyakorlatok kincsestárát nyitja ki. Felelőssége az állampolgári mozgósítás.
Digitális demokrácia, állampolgári részvétel szakértő. Tréner, tanácsadó.