Átlátható, korrupciómentes települések kerestetnek!

Olyan településeket keresünk (az eDemokrácia Műhely Egyesület és Pázmánd Község Önkormányzata) amelyek vállalják, hogy közérdekű adataik teljes körű közzétételével tökéletesen átláthatóvá teszik a gazdálkodásukat és a működésüket. Reprezentatív kutatásunk szerint az önkormányzatok jelenleg 17%-ban teljesítik közzétételi kötelezettségeiket.  Megvizsgáltuk  317 önkormányzat több mint 82 ezer kötelezően közzéteendő adatait. Ebből az derült ki, hogy az önkormányzatok mindössze minden hatodik (17%) közzétételi egység esetében teljesítik az előírásokat.

Még városi szinten sincs fent a honlapokon a kötelező adatok fele sem.

Milyen adatoknak kellene fent lennie az önkormányzatok honlapján? – Nézze meg, hogy Ön önkormányzata hogyan teljesíti a közérdekű adatok nyilvántartására vonatkozó jogszabályi előírásokat!

Itt a lista, amellyel ellenőrizheti, milyen adatoknak kellene fent lennie a honlapon. 

100

Felhívással fordulunk a magyarországi önkormányzatokhoz. Arra kérjük őket: csatlakozzanak a Százszázalékos Önkormányzatok Klubjához. Ennek tagjai elhatározzák, hogy száz százalékban teljesíteni fogják a közérdekű adatok nyilvánosságára vonatkozó előírásokat, és ezzel átláthatóvá teszik választóik számára működésüket és gazdálkodásukat.

 Tapasztalatunk szerint lehetséges a jogszabályok százszázalékos betartása. Erre példa a pázmándi Üvegfalu modellprogramunk. Ennek keretében olyan mintaportált hoztunk  létre, amely minden kötelező adat közzétételét lehetővé teszi az önkormányzat számára, sőt annál többet is. Emellett többek között rendelet-tervezet is készült az átláthatóságról.

A projekt zárókonferenciáját 2015. november 26-án tartjuk Budapesten (Helyszín: Magnet Közösségi Ház, Andrássy út 98., Juhar terem, 2015. november 26., 10.00 – 14.00), amelyre mindenkit várunk, aki a projekt, illetve a klubtagság iránt érdeklődik.

 A Százszázalékos Önkormányzatok Klubjához csatlakozhat bármely önkormányzat, amely vállalja, hogy 2016 év végére megközelíti a törvényi előírások teljes körű teljesítését. A Klub keretében egyesületünk és a pázmándi önkormányzat megosztja a Norvég Civil Alap támogatásával megvalósult Üvegfalu-projekt során szerzett tapasztalatokat, valamint segítséget nyújtunk a csatlakozók számára a jogszabályi előírások teljesítésének szakmai, szabályozási és technikai, informatikai és közösségi hátterében.

   

Eszköz a korrupció ellen

 A korrupció Magyarországon közismerten komoly probléma, rengeteg pénz folyik el illegális csatornákon. A korrupció természetesen nem a településeken a legnagyobb. Viszont az önkormányzatok méretei és közelségük a településen élőkhöz lehetővé teszi, hogy mindenki számára viszonylag könnyedén követhető legyen a közpénzek útja, onnantól kezdve, hogyan születnek meg a döntések, miért pont arra költenek amire, egészen addig, hogy a megvalósult beruházások a legjobb minőségben és a legtakarékosabb módon készülnek-e el. A polgármesterek és a települési képviselők csak nyerhetnek azzal, hogy választóik feddhetetlennek és tiszta kezűnek tartják őket – ebben nyújt támogatást a Százszázalékos Önkormányzatok Klubja.

 Meggyőződésünk, hogy a korrupció elleni harcot alulról kell elkezdeni. Ha a településeken élők megszokják, hogy joguk van tudni arról, mire költik el adóforintjaikat, akkor egy idő után ezt meg fogják követelni a nagypolitika szereplőitől is. Ezzel a gesztussal a települések mutathatnak példát arra, hogy az internet korában viszonylag kis erőfeszítéssel megvalósítható a tökéletes átláthatóság. Mindez csak akarat és hozzáállás kérdése.

 Úgy gondoljuk, számtalan olyan település van az országban, amelynek önkormányzata bátran kiállhatna a választói elé, csupán rá kell döbbenniük, hogy ennek bizonyítása, demonstrálása nem is olyan nehéz – ezt könnyedén megtehetik a Százszázalékos Önkormányzatok Klubja égisze alatt. A csatlakozók védjegyként használhatják majd klubtagságukat, ezzel jelezve elkötelezettségüket – majd megfelelésüket – az átláthatóság magas színvonalának biztosítása iránt.

 Kezdeményezésünktől azt várjuk, hogy az országos szinten felhívja a figyelmet a kötelező közzététellel, a közérdekű és közhasznú információk elérésével kapcsolatos jelenlegi ellentmondásos helyzetre, a kihasználatlan lehetőségekre, s a már megvalósult, szélesebb körben is elterjeszthető megoldásokra.

 A Százszázalékos Önkormányzatok Klubja iránt érdeklődők az edemokracia@gmail.com e-mail címen vehetik fel a kapcsolatot velünk. A klub működésének részletes szabályait az első 10 jelentkező bevonásával közösen fogjuk kialakítani.

 

Madarász Csaba

A nemzetközi jó példák és gyakorlatok kincsestárát nyitja ki. Felelőssége az állampolgári mozgósítás.
Digitális demokrácia, állampolgári részvétel szakértő. Tréner, tanácsadó.