Alakul a 100%-os önkormányzatok klubja – segítünk az elkötelezetteknek

Pázmándon május 9-én Budaörs, Fót, Kisoroszi, Csemő és Tápiószentmárton települések képviselői,  Pázmánd és Zugló polgármesterei azért  jöttek össze, hogy a 100%-osan átlátható önkormányzatok klubjának megalakítását az eDemokrácia Műhely Egyesület és az Üvegfalu program kezdeményezésére megvitassák.

uvegpazmand3

Mivel a születendő klub elsősorban önkormányzati klub, ahová olyan önkormányzatok léphetnek be, akik komoly vállalásokat is tesznek az átláthatóságuk erősítésére (Kisoroszi már el is kezdte a saját átláthatósági felmérését ) és ezeket be is tartják, ezért egyelőre szűk létszámban jelentkeztek önkormányzatok.

Élénk érdeklődéssel figyeltük, ahogy az önkormányzatok magukévá teszik az átlátható önkormányzati működés iránti elkötelezettségüket. Mindezzel párhuzamban többen úgy éreztük, habár a kötelező törvények betartása természetesen időt vesz igénybe, a közérdekű adatok önellenőrzésének rendszerén túl erősebb motivációs elemeket, rendszeres mérést és akár retorziókat szükséges beépíteni a program érdemi megvalósításába.

Természetesen számos önkormányzati képviselő és állampolgár jelezte nekünk online és személyesen most is és korábban is, hogy szeretnék, ha településük átláthatóbb és a lakossággal érdemi kommunikációt és párbeszédet folytató önkormányzattá válna!

A 100% Önkormányzatok Klubjával párhuzamosan azon dolgozunk, hogy az átláthatóság, a társadalmi részvétel és az érdemi kommunikáció iránt elkötelezett képviselők és állampolgárok számára megmutassuk és elérhetővé tegyük azokat a lehetőségeket , amelyek előttük is nyitva állnak, hogy településükön az állampolgárokkal való érdemi kapcsolatra és bizalomra épülő kultúrát erősítsenek meg.

Madarász Csaba

A nemzetközi jó példák és gyakorlatok kincsestárát nyitja ki. Felelőssége az állampolgári mozgósítás.
Digitális demokrácia, állampolgári részvétel szakértő. Tréner, tanácsadó.