A projekt

Projektünk egy teljesen újszerű, látványos, a közvélemény felrázására alkalmas megoldást kínál az önkormányzati átláthatóság javítása érdekében. Az Üvegfalu projekt során kidolgozzuk, és egy vidéki kistelepülésen, Pázmándon pilotprojektként el is indítjuk a teljesen (a döntéselőkészítéstől a pénzek elköltéséig) átláthatóan működő önkormányzat modelljét.

Az információszabadság törvény több száz adatfajta közlését írja elő, ám az önkormányzatok megdöbbentő mértékben nem teljesítik az internetes nyilvánosságra vonatkozó kötelezettségeiket.

Az Állami Számvevőszék legutóbbi korrupciós kockázatokra vonatkozó vizsgálatában (2012) megállapítja: az iskoláktól a rend- és honvédelmi szervezetekig bezárólag 16-féle állami szervezet közül épp az önkormányzatoknál a legnagyobb a korrupciós veszély.

A magyarországi önkormányzatoknak, még ha szeretnék transzparensebbé is tenni működésüket, nincs bevált, elfogadott módszertanuk erre.

Ennek a kidolgozását szeretnénk elősegíteni.

Az átláthatóságot legjobban a közérdekű adatok a világhálón való közzététel biztosítja. Ezt célozza projektünk, amely során egyrészt kidolgozunk egy – némi módosítással – minden településen alkalmazható, a teljes átláthatóság megvalósítására irányuló informatikai megoldást, másrészt elindítjuk egy konkrét településen ennek a bevezetését, valamint átfogó kommunikcáiós kampányt és képzéssorozatot folytatunk a modell elterjesztése érdekében.